Redactioneel
Samenvatting
Sinds sociale media hun intrede deden in het communicatielandschap, zijn deze communicatiekanalen onderwerp van maatschappelijke discussie. Sociale media werden met enthousiasme ontvangen vanwege hun mogelijkheden om (groepen) mensen op elk moment van de dag en op elk tijdstip dichter bij elkaar te brengen, wat zich uitte in toenemend gebruik. Maar naarmate het socialemediagebruik groeide, groeiden ook de zorgen. In plaats van dat sociale media mensen dichter bij elkaar brengen, zouden ze ervoor zorgen dat mensen nog verder van elkaar af komen te staan dankzij echo chambers en polariserende algoritmes. In plaats van dat sociale media communicatieprocessen efficiënter zouden maken, zouden ze al onze tijd en energie opslurpen en wel in dusdanige mate dat sommige gebruikers als socialemediaverslaafden geïdentificeerd kunnen worden. In plaats van dat mensen geïnformeerde beslissingen kunnen nemen dankzij een vrije uitwisseling van opinies, ervaringen en verhalen, zouden mensen een beslissing opgedrongen krijgen, mede mogelijk gemaakt door data die op basis van deze uitwisselingen over mensen verzameld kunnen worden zodat ze gericht beïnvloed kunnen worden. In plaats van dat sociale media mensen meer begaan zouden maken met anderen, zouden mensen vooral bezig zijn met zichzelf dankzij de mogelijkheid om de beste versie van jezelf te presenteren.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.