Een explorerend onderzoek naar de privacybezorgdheden en participatiebehoeften van inwoners van de smart city Antwerpen
Samenvatting
Wereldwijd ondergaan heel wat steden een smart city-revolutie waarbij technologie wordt ingezet voor de verzameling van big data die vervolgens gebruikt wordt om de leefbaarheid en economische competitiviteit van de stad te vergroten (Thomas, Wang, Mullagh & Dunn, 2016; Van Waart, Mulder & De Bont, 2016). Bekende voorbeelden van smart city-toepassingen zijn slimme verkeerslichten, straatverlichting en vuilnisbakken. Gezien de reikwijdte van smart city-toepassingen blijft een concrete definitie eerder vaag. Dit onderzoek maakt gebruik van de definitie die Ballon (2016, p. 39) volgt in zijn boek Smart cities: hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt: ‘Een smart city is een plaats waar ICT gecombineerd wordt met infrastructuur, architectuur, dagelijkse voorwerpen en zelfs ons lichaam, om sociale, economische en ecologische problemen aan te pakken.’ (Townsend, zoals geciteerd in Ballon, 2016). Smart city-steden die een voortrekkersrol vervulden zijn Songdo (Zuid-Korea), Barcelona (Spanje) en Kopenhagen (Denemarken) (Ballon, 2016). In België en Nederland tonen Antwerpen en Amsterdam verregaande smart city-ambities en zijn er al wat slimme toepassingen operationeel (Ballon, 2016). Elk van de genoemde steden werken slimme toepassingen uit binnen één van de drie belangrijkste werkdomeinen van de smart city, namelijk mobiliteit, veiligheid en milieu (Kitchin, 2014; Van den Bergh, Viaene & Scholl, 2016).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.